Yönetim Bilişim Sistemleri - Programı Bilgileri   
Dili İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 60
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Lisans
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

Yönetim Bilişim Sistemleri insan, teknoloji, bilgi yönetimi ve sistem teorisi gibi bilişim ve işletme konularını sentezleyen akademik bir alandır. Bölümün hedefi, yöneticilerin karar verme sürecini kolaylaştırma amacıyla, farklı alanlardaki ihtiyaç duyulan bilgilerin derlenip bir bütün halinde sunulması ve bu bilgilerin işletme ve yönetim alanlarında uygulanmasını üstlenecek uzmanları yetiştirmektir.



Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’nün misyonu; bilgi çağında her kurumun başlıca ihtiyacı olan bilişim sistemlerinin oluşturulması ve yönetimi alanında uzmanlaşmış yönetici adayları yetiştirerek, sektörle işbirliği içerisinde olarak ülkenin gelişimine katkıda bulunmaktır. Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’nün vizyonu ise bilgi paylaşımını sağlayacak akademik faaliyetleri oluşturmak, bilimsel araştırmaları arttırmak, sektör ile işbirliğini geliştirmek ve çok yönlü eğitim sunmaktır. 



Yönetim Bilişim Uzmanı unvanı kazanan öğrenciler, çalıştıkları kurulum ve kuruluşların bilişim ihtiyaçlarını saptarlar. Bu ihtiyaçları karşılamak üzere oluşturulacak hedeflere ulaşmak için ise kısa ve uzun dönemli planlar oluştururlar. Bu çerçevede bilişim alt yapısını planlayıp gerekli donanım, yazılım ve personeli belirlerler. Planlamalar ve ulaşılan gerekleri sağlamakla görevlidirler. Sistem kurar, sistemin çalışması sırasında karşılaşılan problemler için çözüm yolları bulur. Teknolojik gelişmeleri takip eder ve bunları uygular.



Bu programın eğitim dili %100 İngilizce'dir ve zorunlu İngilizce hazırlık eğitimi uygulanmaktadır. Programda mevcut olan  derslerin tümünü (toplam 240 AKTS karşılığı) başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur. 


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr.Öğr.Üyesi Nihal Menzi Çetin
Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Fatma Nur TUĞAL
Tarihçe
Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, üniversitemizin ilk teşkil edilen bölümlerinden bir tanesidir. Bölge üniversitelerinin hiçbirinde benzer minvalde bölüm bulunmadığı için, hem Adana hem de çevre illerden talep görmektedir. Bünyesinde "Bilişim Yönetimi" ve "Bilişim Teknolojileri" adı altında 2 farklı Anabilim dalı bulundurmaktadır. Ayrıca, "Yönetim ve Organizasyon" ile "Girişimcilik" adı altında 2 adet tezli 2 adet tezsiz olacak şekilde toplam 4 yüksek lisans programı ihtiva eder. Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, verdiği lisans ve yüksek lisans eğitimine ek olarak, İŞ-KUR bünyesinde düzenlenen "Geleceğin Meslekleri" programı gibi sertifika programlarında da eğitimler düzenleyerek üniversitemizin bilinirliğini ve güvenilirliğini arttırmaktadır.
Kazanılan Derece
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Yönetim Bilişim Sistemleri” alanında Lisans Diploması" derecesi alırlar.
Kabul Koşulları
ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav ile öğrenci alınır. Programa öğrenci kabulü “Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Lisans ve Ön Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde” ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından girecekleri program için gerekli notu almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları doğrultusunda kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Bölümümüz ilk defa 2013-2014 eğitim-öğretim yılında öğrenci alarak eğitime başlamıştır. Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü mezunları genel olarak işletme, yönetim ve bilgisayar konularını bir arada kapsayan alanlarda çalışırlar. Özellikle bilişim sistemleriyle bağıntılı olan bilgisayar, iletişim ve finans sektörlerinde gittikçe artan bir talep oluşmaktadır. Mezunlar, özel ya da kamu kuruluşlarının bilgi işlem merkezlerinde, sistem geliştirme ya da proje geliştirme birimlerinde, yazılım şirketlerinde ve danışmanlık bürolarında görev alabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Dönemlik olarak gerçekleştirilen derslerde bir ara sınav ve bir final sınavı yapılmaktadır. Sınavlara ilişkin değerlendirme Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Lisans ve Ön Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde ayrıntılı olarak açıklanmıştır.



https://obs.atu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=2